Miłosz Lichoń z V klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w ZSZ w Grybowie, to uczeń, otwarty i chętny do pracy, do tego aby, dowiadywać się i uczyć czegoś więcej ponad to, co obowiązuje w szkole. Chwali się go za to, ponieważ obecnie coraz mniej jest takich uczniów.
Kiedy w szkole ogłoszono konkurs kulinarny, Miłosz chętnie do niego przystąpił. Celem konkursu było wyłonienie kandydata w preeliminacjach do następnego etapu, pozwalającego przystąpić uczniowi do eliminacji w II edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Jest to Akademia , która pomaga rozwijać umiejętności zawodowe w branży gastronomicznej uczniów szkół ponadpodstawowych. Program obejmuje wiedzę praktyczną i teoretyczną wykraczającą poza typową wiedzę szkolną, ułatwiającą tym samym młodym ludziom start w karierze zawodowej. Studenci zdobywają przygotowanie teoretyczne z zakresu nie tylko technologii żywności czy dietetyki, ale również psychologii, wiedzy na temat organizacji eventów gastronomicznych, protokołu dyplomatycznego, a także organizacji kuchni i restauracji. Młodym ludziom pomagają w tym znani krajowi i zagraniczni trenerzy kulinarni. Same studia trwają jeden rok, a uwieńczeniem nauki jest wybór najzdolniejszych, za co w nagrodę studenci mają zapewniany staż zagraniczny.
Miłosz wygrał preeliminacje szkolne, wykazując się dużą determinacją i zaangażowaniem. Zakwalifikowany został do eliminacji ostatecznych. Pierwszym zadaniem ucznia w ramach egzaminu praktycznego było zaproponowanie i wykonanie z objaśnieniem wyboru, potrawy dla Mick’a Jagger’a z zespołu ,,The Rolling Stones”. Miłosz przygotował: Kaczkę sous vide z puree ziemniaczanym, brokułem, cukinią, fasolką edamame oraz sosem tymiankowym na demiglace z musem z pieczonego buraka wykończonego śliwowicą.