Zgodnie z tradycją naszej szkoły 5 października 2023 roku obchodziliśmy Święto Patrona Szkoły, Stanisława Staszica .W tym dniu odbyło się także ślubowanie uczniów klas pierwszych. Uroczystości rozpoczęły się mszą świętą w Bazylice Mniejszej pw. św. Katarzyny Aleksandryjskiej w Grybowie, następnie wszyscy ze sztandarem udali się do budynku szkoły. Część oficjalną otworzył pan dyrektor, mgr inż. Lesław Tarasek, który w swoim przemówieniu powitał gości i wszystkich zebranych, przedstawił ważne zasługi Stanisława Staszica w krzewieniu szkolnictwa zawodowego na ziemiach polskich. Następnie przedstawiciele uczniów klas pierwszych złożyli ślubowanie na sztandar szkoły.
Tegoroczny program artystyczny zatytułowany : „Poznaj Polskę śladami Stanisława Staszica” przygotował Szkolny Klub Staszicowski pod opieką: pani Beaty Gryzło i pani Katarzyny Kaflińskiej.
W grudniu w kalendarzu ekologicznym przypada Pierwszy Dzień Zimy.
zima Kalendarzowa: zaczyna się zawsze tego samego dnia, 22 grudnia. Jak wskazuje nazwa, jest to umowna data, ustalona na potrzeby kalendarza, a nie astronomii.
zima astronomiczna: jej początek wyznacza przesilenie zimowe, w czasie którego słońce znajduje się w zenicie najdalej na południu, nad zwrotnikiem Koziorożca. Oznacza to, że na półkulę północną, w tym do Polski, dociera wówczas najmniej słonecznego światła. Dzień jest wtedy najkrótszy, a noc najdłuższa.
Początek zimy astronomicznej, a więc przesilenie zimowe i zarazem najkrótszy dzień w roku, wypada w różnych terminach, najczęściej 21 lub 22 grudnia, bardzo rzadko 20 lub 23 grudnia.
W 2023 r. zima astronomiczna zaczyna się w piątek 22 grudnia, a więc tego samego dnia, co zima kalendarzowa.
17 listopada 2023 roku w gościnnych progach Sempre – Warsaw Academy of Pastry Arts odbyły się trzecie warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. To wyjątkowe wydarzenie zgromadziło utalentowaną młodzież zafascynowaną sztuką kulinarną, tym razem cukierniczą. Warsztaty, poprowadzone przez doświadczonego cukiernika Michała Iwaniuka, otrzymały tytuł: „Deser restauracyjny. Deser na talerzu”.
Michał Iwaniuk, czyli Szef Kreatywny Cukierni Gourmet Group, jako trener kulinarny poprowadził uczestników przez intensywne, sześciogodzinne warsztaty, skupiając się na sztuce przygotowywania słodkich arcydzieł o ponadprzeciętnych: estetyce i smaku. Studenci mieli okazję praktykować wykonanie dwóch wyjątkowych deserów. Były to brownie buraczane z czekoladą Ruby, żelem malinowym i pianą z czerwonych owoców oraz cannelloni z malinami i kremem migdałowym z pianą cynamonową.
Szkolny Klub Wolontariatu może się już pochwalić udziałem w kilku akcjach pomocowych zrealizowanych w bieżącym roku szkolnym. Wszystko dzięki zaangażowaniu Wolontariuszek, a co ważne także i tych ,, nowych” z pierwszych klas - 1B i 1 TŻ. Pod koniec września uczniowie – wolontariusze, uczestniczyli w spotkaniu z przedstawicielką organizacji wolontariatu hospicyjnego w Stróżach, która zachęcałamłodzież do wzięcia udziału w wolontariacie hospicyjnym w ramach programu pt. ,,Ocalić od zapomnienia”. Kilku Wolontariuszy ze Szkolnego Klubu podjęło się temu niełatwemuwyzwaniu. W październiku została zorganizowana przez uczniów – Wolontariuszy z klasy 5 TŻzbiórka biało-czerwonych zniczy oraz pieniędzy do puszki na zakup zniczy w ramach akcji ,,Zaduszki na Kresach”. Dzięki mobilizacji społeczności szkolnej zebrano 290 zł i zakupiono znicze, które trafiły na groby naszych rodaków, weteranów, na wschodzie. Działając w porozumieniu ze Stowarzyszeniem Odra-Niemen, także w październiku Wolontariuszki z kl. 1 TŻ i 2TŻ kwestowały w niedzielę (20.10.2023 r.) przed grybowskim cmentarzem. Celem zbiórki pieniędzy było pozyskanie środków m.in. na renowację grobów bohaterów na Kresach. W działanie pomocowe przy organizacji autorskiego spotkania twórców albumu artystyczno-historycznego ,,Cichy Memoriał”, które miało miejsce 22 października chętnie zaangażowały się uczennice z klasy 2TŻ.
Dnia 10 listopada uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych zebrali się aby uczcić Narodowe Święto Odzyskania Niepodległości. Młodzież wysłuchała montaż słowno - muzyczny podejmujący tematykę patriotyzmu we współczesnym świecie. Uczniowie odegrali scenki, o tym jak współczesny patriota dba o swój język, szanuje symbole narodowe, kultywuje tradycję i stara się troszczyć o dobry wizerunek Polaka w kraju i za granicą. Znamiennym akcentem w przedstawieniu były postacie historyczne: Józef Piłsudski, Jan Paweł II, kardynał Stefan Wyszyński, Mikołaj Rej oraz Adam Mickiewicz, w które wcieli się uczniowie.
W listopadzie obchodzimy Dzień bez Papierosa i Dzień bez Futra.
Szacuje się, że rocznie z powodu palenia na świecie umiera przedwcześnie 5 mln ludzi i liczba ta stale rośnie. Dlatego przypominamy – rzucenie palenia jest korzystne dla wszystkich palaczy, niezależnie od wieku.
Szkodliwe działanie dymu tytoniowego nie ogranicza się tylko do układu oddechowego. Toksyczne substancje wchłonięte do krwiobiegu rozprowadzane są po całym organizmie i wywierają szkodliwy wpływ na wszystkie jego funkcje.
Celem Dnia bez Futra jest zwrócenie szczególnej uwagi na sytuację hodowanych w farmach zwierząt futerkowych oraz jest okazją do apelu o zaprzestanie noszenia prawdziwych futer.
W dniu 10 października klasa 5TEL pod opieką wychowawcy p. Krzysztofa Flądro oraz p. Anny Igielskiej - Demaj wybrała się na wycieczkę do Krakowa. Po przyjeździe wybraliśmy się na spacer po Rynku i Wawelu. Zwiedziliśmy m.in. Sukiennice, Bramę Floriańską oraz Kościół Mariacki. Usłyszeliśmy także hejnał, który jest grany na cztery strony świata. Wybraliśmy się również krętymi schodami do Smoczej Jamy. Następnie przyszedł czas na główny cel wycieczki, którym był spektakl pt. „Ślub doskonały” w teatrze im. Juliusza Słowackiego. W spektaklu brali udział znani aktorzy m.in. Rafał Mroczek, Michał Milowicz, Edyta Herbuś, których na co dzień spotykamy na ekranach telewizorów.
Aby zwrócić uwagę uczniów i pracowników naszej szkoły na tematy związane z ochroną środowiska i troską o przyrodę, nauczycielka geografii – Anna Rola – przygotowuje co miesiąc kalendarz ekologiczny. Na tablicach tuż przy wejściu głównym prezentuje najciekawsze i najważniejsze święta i „światowe dni” związane z ekologią przypadające w danym miesiącu. Taka oryginalna forma (w roślinnej aranżacji) przypomina wszystkim o ciągłej potrzebie podejmowania różnorodnych działań proekologicznych, które upamiętnia się na całym świecie, a także poszerza wiedzę uczniów z zakresu wiedzy o ekologii.
Pierwsze zajęcia, w których uczestniczył Miłosz Lichoń, połączone z uroczystą inauguracją roku akademickiego miały miejsce 04.10.2023 r. w Warszawie w Łazienkach Królewskich. W tym wydarzeniu uczniowi- Miłoszowi towarzyszył Dyrektor Szkoły, pan mgr inż. Lesław Tarasek i nauczyciel przedmiotów gastronomicznych, pani mgr inż. Magdalena Mordarska.
Tematyką zajęć były ,, Ryby i owoce morza”. Warsztaty odbyły się w Restauracji Belvedere, a prowadził je trener kulinarny Tomasz Łagowski. Studenci przygotowywali potrawy z surowców najwyższej jakości, m.in. z łososia, krewetek, mule, kalmarów, przegrzebków. Miłosz jest zafascynowany studiami, wiąże z nimi swoją przyszłą karierę zawodową, bo jak sam zdradził, w przyszłości chciałyby otworzyć własną restaurację i być w niej Szefem Kuchni. Z niecierpliwością czeka już na kolejny zjazd, który będzie 11 października.