sierpień 2018
pwścpsn
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Gościmy

Odwiedza nas 97 gości oraz 0 użytkowników.

Dzień Szefa Kuchni

              20 października społeczność kucharska świętuje Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni.

 Jest to dobra okazja, abyśmy sobie uświadomili, jak ważną rolę w społeczeństwie pełnią kucharze. Nie tylko zaspakajają nasz głód, przygotowują smaczne potrawy, lecz także troszczą się, aby nas właściwie odżywiać. Piękny to zawód, jednakże trudny. Aby osiągnąć dobre efekty kucharz musi mieć i powołanie, i talent kulinarny, i podchodzić do tego zajęcia z prawdziwa pasją.

„Bycie szefem kuchni to wyczerpująca praca, także fizycznie. Ale daje niezłą satysfakcję, o czym powinien pamiętać każdy kucharz. I o tym, że klient jest w restauracji królem. Aby mu dogodzić, trzeba otoczyć się niezawodnymi ludźmi.”- tak o swej pracy mówi Gordon Ramsay.

Liczne programy kulinarne i ich sławni gospodarze, tacy jak Gordon Ramsay, James Olivier, Nigella Lawson czy Karol Okrasa zmienili nasze postrzeganie  tej profesji. Kiedyś kucharz to był po prostu jeden z pospolitych zawodów, a sama praca często nie była doceniana. Dzisiaj na  kucharza patrzymy jak na artystę, a nie jak na wyrobnika. Sławę zdobywają prawdziwi fachowcy, z bogatą wyobraźnią i pomysłowością, tworzący z potraw prawdziwe dzieła sztuki.

Świat kucharzy to świat różnych smaków i eksperymentów.  „Kuchnia cały czas mnie zaskakuje. Codziennie uczę się czegoś nowego. Mieszam różne składniki, łączę je ze sobą i nie boję się eksperymentować. Właśnie na tym polega cała zabawa. I proszę mi uwierzyć, że jest to prawdziwa sztuka. Gotowanie jest moją największą pasją – po prostu je uwielbiam”. – zwierza się  Pascal.

Dzięki mediom zawód kucharza zdecydowanie zyskał na znaczeniu. Kitel kucharski nosi się dzisiaj z dumą, toteż niejeden młody człowiek marzy, aby zrobić karierę w tej branży. Młodzi ludzie niejednokrotnie dzielą się  przepisami lub chwalą się swoimi osiągnięciami kulinarnymi na portalach społecznościowych. Wielu też prezentuje swoje umiejętności, biorąc udział w konkursach lub programach kulinarnych, których jest bez liku. Masterchefy, top chefy, piekielne kuchnie, kuchenne rewolucje przyciągają zarówno zawodowców, jak i amatorów.

Praca ta, chociaż wymaga dużej wiedzy i talentu, może być świetnym pomysłem na życie dla tych młodych ludzi, którzy lubią gotować i eksperymentować, są kreatywni, cierpliwi i wytrwali, mają zmysł artystyczny, poczucie elegancji, nie boją się ciężkiej pracy,  nieustających wyzwań i ciągłego doskonalenia się. Życie kucharza nie musi być nudne i ograniczać się do przygotowania schabowego z kapustą czy lepienia pierogów. Wręcz przeciwnie, może okazać się wielką przygodą, gdy kulinarna pasja inspiruje do poszukiwania nowych smaków i tworzenia sztuki z potraw. Dobry kucharz, który stale się rozwija i szlifuje swój warsztat nie martwi się o swoją pracę. Z pewnością zawód kucharza ma dzisiaj przyszłość.

Z okazji Międzynarodowego Dnia Szefa kuchni składamy  najserdeczniejsze życzenia naszym nauczycielom uczącym przedmiotów gastronomicznych, nauczycielom instruktorom oraz naszym uczniom kształcącym się na kucharzy i w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

                                              

                                                      PRZEPIS DNIA

           „Przepis na dobre życie”- według Kathariny Elisabeth Goethe

Bierzemy 12 miesięcy, oczyszczamy je dokładnie z goryczy, chciwości małostkowości i lęku, po czym kroimy, każdy na 30 lub 31 części tak, aby zapasu wystarczyło na cały rok.

Każdy dzień przyrządzamy z 1 kawałka pracy i 2 kawałków pogody i humoru, do tego dodajemy: 

3 duże łyżki nagromadzonego optymizmu,

łyżeczkę tolerancji,

ziarnko ironii,

odrobinę taktu.

Całą masę polewamy dokładnie dużą ilością miłości.

Całość przyozdabiamy bukietem uprzejmości i rozdajemy codziennie z radością oraz filiżanką dobrej, orzeźwiającej herbatki- najpierw najbliższym, a potem innym ludziom. Smacznego!

                                                                      Opiekun Szkolnego  Radiowęzła

                                                                                        Wiktoria Mól

 

 

Zespół Szkół Zawodowych
im. Stanisława Staszica w Grybowie

ul. Armii Krajowej 19
33-330 Grybów

woj. małopolskie

Copyright © Zespół Szkół Zawodowych 2010-2014.
Wszelkie prawa zastrzeżone.


Administracja: mgr Teresa Lichoń - kontakt