Ułatwienia dostępu
Zgodnie z tradycją naszej szkoły 5 października 2023 roku obchodziliśmy Święto Patrona Szkoły, Stanisława Staszica .W tym dniu odbyło się także ślubowanie uczniów klas pierwszych. Uroczystości rozpoczęły się mszą świętą w Bazylice Mniejszej pw. św. Katarzyny Aleksandryjskiej w Grybowie, następnie wszyscy ze sztandarem udali się do budynku szkoły. Część oficjalną otworzył pan dyrektor, mgr inż. Lesław Tarasek, który w swoim przemówieniu powitał gości i wszystkich zebranych, przedstawił ważne zasługi Stanisława Staszica w krzewieniu szkolnictwa zawodowego na ziemiach polskich. Następnie przedstawiciele uczniów klas pierwszych złożyli ślubowanie na sztandar szkoły.
Tegoroczny program artystyczny zatytułowany : „Poznaj Polskę śladami Stanisława Staszica” przygotował Szkolny Klub Staszicowski pod opieką: pani Beaty Gryzło i pani Katarzyny Kaflińskiej.
W grudniu w kalendarzu ekologicznym przypada Pierwszy Dzień Zimy.
zima Kalendarzowa: zaczyna się zawsze tego samego dnia, 22 grudnia. Jak wskazuje nazwa, jest to umowna data, ustalona na potrzeby kalendarza, a nie astronomii.
zima astronomiczna: jej początek wyznacza przesilenie zimowe, w czasie którego słońce znajduje się w zenicie najdalej na południu, nad zwrotnikiem Koziorożca. Oznacza to, że na półkulę północną, w tym do Polski, dociera wówczas najmniej słonecznego światła. Dzień jest wtedy najkrótszy, a noc najdłuższa.
Początek zimy astronomicznej, a więc przesilenie zimowe i zarazem najkrótszy dzień w roku, wypada w różnych terminach, najczęściej 21 lub 22 grudnia, bardzo rzadko 20 lub 23 grudnia.
W 2023 r. zima astronomiczna zaczyna się w piątek 22 grudnia, a więc tego samego dnia, co zima kalendarzowa.
17 listopada 2023 roku w gościnnych progach Sempre – Warsaw Academy of Pastry Arts odbyły się trzecie warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. To wyjątkowe wydarzenie zgromadziło utalentowaną młodzież zafascynowaną sztuką kulinarną, tym razem cukierniczą. Warsztaty, poprowadzone przez doświadczonego cukiernika Michała Iwaniuka, otrzymały tytuł: „Deser restauracyjny. Deser na talerzu”.
Michał Iwaniuk, czyli Szef Kreatywny Cukierni Gourmet Group, jako trener kulinarny poprowadził uczestników przez intensywne, sześciogodzinne warsztaty, skupiając się na sztuce przygotowywania słodkich arcydzieł o ponadprzeciętnych: estetyce i smaku. Studenci mieli okazję praktykować wykonanie dwóch wyjątkowych deserów. Były to brownie buraczane z czekoladą Ruby, żelem malinowym i pianą z czerwonych owoców oraz cannelloni z malinami i kremem migdałowym z pianą cynamonową.
© 2009-2023 by GPIUTMD